Gode råd efter adoption

Når du har underskrevet en adoptionskontrakt, kan du gå i gang med at forberede dig, til din hunds hjemkomst. 

Pups4Rescue, har sammensat en række krav og anbefalinger til vores adoptanter. Disse krav og anbefalinger er ikke noget vi har fundet på, for at gøre det besværligt for dig som adoptant, men udelukkende for at passe så godt som muligt på hunden – din nye bedste ven.

Vores krav og anbefalinger er baseret på solid erfaring, med alle de hunde vi har formidlet fra Portugal – og deres nye familier.

Dette skal du sørge for enten at medbringe, eller købe af Pups4Rescue ved selve hjemkomsten

Læs mere om Stay sele og retriverline på hjemmesiden, via linket ovenfor.

  1. Den underskrevne kontrakt, den kan blot vises som en digital PDF fra en telefon.
  2. ”Stay sele” (eller Curli sele, til mindre hunde), hvis den ikke købes ved selve ankomsten (informer din kontaktperson, hvis du ønsker at købe sådan en sele af Pups4Rescue).
  3. Retriverline/løkkesnor.
  4. En almindelig line, lidt kortere end retrieverlinen, som skal bruges til at sætte i Stay selen.

Flexi liner frarådes. Medbring en “fast” line, som kan indstilles til at være en smule længere end retrieverlinen.

Dette anbefales du at medbringe

  • Vi anbefaler kraftigt en GPS tracker. o Læs mere om GPS tracker, via linket til hjemmesiden ovenfor
  • Sikkerheds lys til hundens sele/halsbånd.
  • Vådservietter.
  • Lidt mad (gerne skånekost).
  • Godbidder – noget lækkert, kogt kylling eller kyllingepølser i små stykker er ALTID et hit.
  • Vand – husk en lille skål.
  • Transportbur, eller sikkerhedssele og tæpper til bilen – dæk evt. sæder til med plastik under tæpperne hvis din hund bliver køresyg.
  • Hundeposer.
  • Et tyggeben, eller en lille bamse til turen hjem. Husk på, at det har været en lang tur hjem, og det kan være hårdt for hunden at sidde/ligge så længe, trods flere spise-, tisse- og vandpauser.

Når hunden kommer hjem

Der kan være rigtig stor forskel på, hvordan den enkelte hund, håndterer at flytte hjem til sin nye familie. Dette gælder ikke udelukkende gade- og internathunde fra Portugal, men alle hunde, der udsættes for ændringer i deres norm.

Det er muligt at komme rigtig godt fra start, med nogle generelle råd, det kan dog være nødvendigt, at tilpasse hundens og hjemmets omstændigheder, flere gange – alt efter hundens reaktion og adfærd.

Hundens foder

Start med skånekost. Dette vil hjælpe med at stabilisere hundens mave, efter en stresset tur.

Børn i familien

Er der børn i familien, er det ekstra vigtigt, at de ikke forstyrrer hunden, men lader hunden komme til dem. Lad aldrig børn være alene med hunden, før du er 100% sikker på, de kan forholde sig til hinanden, og respektere hinandens grænser.

Gæster

Giv gerne hunden mindst tre uger uden gæster i huset, hvor den får lov, at lære hjemmet, lyde, og dig/jer at kende. Følg 3-3-3 reglen nøje, det har vist sig gang på gang, at den holder stik ift., at hjælpe en hund med, at falde til ro, og komme ud af sin stress.

Masser af ro

Vær ekstra opmærksom på hunden de første par dage. Lad den få ro til, at falde på plads. Lad den komme til dig/jer, og lad være med at opsøge den. Brug gode godbidder til, at skabe kontakt og ”bånd” med hunden – men vær opmærksom på, at hundens mave kan være i ubalance, og at for mange “alt-mulig-godbidder”, kan bibeholde mavens ubalance. Brug f.eks. kogt kylling, eller kyllingepølser i bittesmå stykker, i den første uges tid.

Sørg for, at hunden har et sted i hjemmet den kan trække sig tilbage til, og her vide, at den har ”helle”.

Skjulte signaler

Vær opmærksom på nogle af de skjulte signaler hunden kan sende, som kan betyde, at dens grænser overskrides.

Mødet med andre hunde i hjemmet

Har du hund(e) i forvejen, er det vigtigt, at de mødes på neutral grund, inden de mødes indenfor i dit hjem. Det er altså vigtigt, at I mødes med nuværende hund(e) på gaden, i en park eller andet, inden du tager din nye hund med ind i dit hjem – et sted som din nuværende hund ikke anser som sit “territorie”. Og du skal være sikker på, at evt.

nuværende hund, kan tage godt imod en fremmed – det er ikke din nye hund, som skal tilpasse sig nuværende hunde, men omvendt, til at starte med.

Er der andre dyr i hjemmet, er det også her vigtigt at sikre en god og rolig introduktion.

3-3-3 reglen

Pups4Rescue “modellerne”

Øverst til venstre, hjemme den første dag – øverst til højre, hjemme i halvanden måned. Nederst til venstre, før afrejsen fra Portugal – nederst til højre, hjemme i tre måneder.

De første 3 dage

I de første 3 dage vil hunden være overvældet af rejsen, de nye omgivelser, lugte, lyde og mennesker. Hundens krop vil være fyldt med stresshormoner (kortisol), og vil typisk være tilbagetrukket, træt og usikker på det hele. Det er også normalt, at hunden ikke vil spise de første par dage, da mange hunde ikke spiser, når de er stressede. Mange hunde kan virke indadvendte, og have brug for at trække sig, for få fred og ro.

Modsat ovenstående, kan nogle hunde virke hyperaktive og glade, nærmest overstadige, grundet stresspåvirkningen, og hermed kortisolen, der pumper rundt i kroppen. Som med de hunde, der reagerer med nervøsitet, og at trække sig, er ro og mere ro, den rette fremgangsmåde her.

Forvent ikke, at hunden vil tisse og besørge på gåture. Forvent uheld indendørs, da selv haven kan være alt for uoverskueligt og utryg endnu. Utrygge hunde vil ofte tisse og besørge, hvor de er mest trygge, hvilket ofte er indendørs.

Råd:

  • Ro, ro og mere ro.
  • Lad hunden være i fred, når den trækker sig.
  • Ingen besøg.
  • Ingen (længere) gåture.
  • Ved meget utrygge hunde, bør man helt vente med gåture, brug eventuelt have eller tissemåtter.
  • Fortæl børn, at hunden i denne periode kan have brug for helt ro, og dét skal respekteres, for et sundt og tillidsfuldt forhold.

Efter 3 uger

Hunden begynder så småt at føle sig mere komfortabel og stresshormonerne er langsomt faldet. Hunden er begyndt at være mere tryg ved sit nye miljø, og er begyndt at kende, og være rolig ved duftene og lydende i hjemmet, jeres rutiner og jer. Hunden begynder nu normalt at slappe mere af og begynder, at vise sin virkelige personlighed.

Råd:

  • Ro, rutiner og respekt for, at hunden stadig skal have lov at trække sig.
  • Påbegynd alene hjemme træning stille og roligt.
  • Gåture kan langsomt udvides til lidt længere ture, sørg for at gå de samme ruter i starten.
  • Hunden kan i slutningen af de 3 uger møde andre familiemedlemmer, eller venner af familien. Dog med hensyntagen til, at hunden ikke overvældes.

Efter 3 måneder

De fleste hunde er nu afslappede og trygge i deres nye hjem. De fleste familier har nu opbygget tillid, og et ægte bånd til deres hund, hvilket giver hunden en fuldkommen følelse af sikkerhed med sin familie. Hunden er desuden tryg i hjemmets rutiner – hvis de er blevet fastholdt som rutiner, i hele perioden.

3-3-3 reglen er vigtig, uanset hundens alder, “fortid”, og hvor den kommer fra. Når en hund flytter til et nyt hjem, bliver den i udgangspunktet stresset.

3-3-3 reglens råd bør ALTID overholdes, også selv om din hund lader til ”at have det fint”, du er ikke i stand til at læse hundens signaler, lige når den er flyttet hjem, derfor er det bedst, ikke at gå for hurtigt frem, og presse hunden unødigt.

Stress hos hunde

Hunde reagerer forskelligt på stress alt efter REIKAH (race, ejer, individ, køn, alder og historik). Nogle hunde bliver hyperaktive, mens andre bliver helt passive og indadvendte. Det kræver en enorm ro, omstillingsparathed, og masser af overskud fra en ny familie, at hjælpe en hund af med stress.

En hund kan risikere at blive kronisk stresset, hvilket kan have en særdeles negativ effekt på hunden, ikke “kun” mentalt, men også fysisk.

Kortisol

Hundens krop vil efter den lange rejse, og grundet de nye omgivelser, være fyldt med stresshormoner (kortisol), og vil typisk være tilbagetrukket, træt og usikker på det hele. Det er også normalt, at hunden ikke vil spise de første par dage, da mange hunde ikke spiser, når de er stressede. Hertil vil mange hunde virke indadvendte og have brug for at trække sig, for at få fred og ro.

Modsat ovenstående, kan nogle hunde virke hyperaktive og glade, nærmest overstadige grundet stresspåvirkningen, og hermed kortisolen, der pumper rundt i kroppen. Som med de hunde, der reagerer med nervøsitet og at trække sig, er ro og mere ro, den rette fremgangsmåde her.

Faktorer

Indenfor stress reaktioner er der en række faktorer, der spiller ind på hvordan lige din hund reagerer – det er ikke muligt på forhånd at vide præcis hvordan, hver enkelt hund vil reagere.

Hver hund er unik, følgende danner grundlag for dens reaktion på rejsen, og den stress, den udsættes for:

  • Arv/genetik.
  • Manglende socialisering (ofte i den tidlige alder 6-16 ugers alderen).
  • Ubehagelige tidligere oplevelser.
  • Forandringer i miljø.
  • Over- eller understimulering.
  • Fysiske forhold/omgivelser.

Renlighed ”påvirkes”

Forvent ikke, at hunden vil tisse og besørge på gåture (undlad helt gåture i begyndelsen). Forvent uheld indendørs, da selv haven kan være alt for uoverskuelig, og utryg i begyndelsen. Utrygge hunde vil ofte tisse og besørge, hvor de er mest trygge, hvilket ofte er indendørs. Sørg for at købe nogle tissemåtter, og lær hunden at tisse og besørge der – især hvis den er meget utryg, og det derfor har lange udsigter, før den er klar til en gåtur.

Normalisering

Det tager tid at normalisere stress, hvis hunden stresses hver, eller hver anden dag, vil niveauet aldrig nå at falde helt, og hunden vil blive kronisk stresset. Det tager ca. 3 uger at få normaliseret stressniveauet hos en stresset hund, fordi kortisol påvirker hunden, og det tager længere tid, at regulere frigørelsen af dette.

Ro, rutiner og respekt

Selv om din hund lader til ”at have det fint”, er det ekstrem vigtigt, at du giver den masser af ro, ikke udfordrer den, hverken med lange gåture, adskillige “hilse-møder” med andre hunde, gæster i hjemmet, “voldsom leg” – din hund er lige kommet hjem, og det er ikke muligt for dig, at læse dens reelle signaler. Erfaringen har vist, at selv hunde, der lader til at have det fint, lige når de er kommet hjem, efter et par uger, “pludselig” begynder at udvise en ikke ønsket adfærd. Alt for ofte, er det fordi, familien ikke har givet hunden den ro, den i virkeligheden har brug for.

Følg 3-3-3 reglen, nøje!

Alene hjemme, gå pænt eller renlig?

Udgangspunktet for alle gade- og internathunde, der adopteres fra Portugal er, at de ikke er trænet i “almindelig god opførsel”. Selv om de måske har været tidligere familiehunde, er det ikke sikkert, at de har levet under vilkår, som vi tilbyder vores familiehunde her i Danmark.

Gå derfor altid ud fra, at hunden skal lære alt fra begyndelsen, og at det kan tage lidt ekstra tid, frem for når man køber en hvalp fra en opdrætter.

Børn og hunde

Et spørgsmål der oftest stilles er: ”kan hunden med børn?”. Pups4Rescue’s klare mening er, at alle hunde kan med børn, og at spørgsmålet hellere bør være, om børnene kan med en hund?

Pups4Rescue formidler aldrig direkte aggressive, eller ekstrem angste hunde, da disse kommer i lokal eller dansk pleje.

Derfor er de hunde der formidles, almindelige hunde, der kan omgås børn, så længe de voksne i familien påtager sig det ansvar det er at have børn og hund i samme hjem.

Dette indebærer at lære børnene, at hunde er levende væsner, med deres eget sprog, signaler og grænser. Hundene må og skal respekteres, og dette er alene de voksnes ansvar, til hver en tid.

Børn skal lære at respektere hundens grænser, herunder at lade hunden være i fred når den sover, spiser, har ynglings legetøjet eller er i sin kurv/bur/seng.

Især i den første tid, for en hund i et nyt hjem, er det ekstrem vigtigt, at børn lader hunden være helt i fred, og sørger for at der er ro omkring den – hvis det er dét den har behov for. Og det er desværre de færreste børn, som formår dette – og de færreste forældre, der på baggrund af dette, formår at adskille børn fra hunden.

Det er vigtigt at forstå, at børn og hundes kropssprog, og adfærd er helt forskellige i mange situationer, mange hunde (portugisiske som danske) kan ikke lide at blive krammet, blive holdt fast, blive stirret i øjnene, høje råb, blive løbet efter, eller frataget sin mad eller lignende. Alt sammen ting der for os voksne, heller ikke er rare oplevelser.

Derfor er spørgsmålet nærmere – formår du som voksen at være ansvarlig nok til, at modtage hunden, og varetage opgaven med at tilbyde hunden et hjem, med respektfuld og ansvarsfuld omgang, barn og hund imellem?

Tillid

Først og fremmest skal der skabes tillid imellem hunden og dig/jer, modsat en “helt almindelig hvalp”, kan hunden enten have dårlige oplevelser med mennesker, som har brudt dens tillid, eller ganske enkelt ikke have haft noget forhold til mennesker.

Det gør du blandt andet ved at sætte hunden op for succes, dvs. at du ikke sætter hunden i situationer, hvor du er usikker på, hvordan den vil reagere, ud fra hvad den kan have oplevet tidligere.

Lad hunden komme til dig/jer af egen vilje, og ros den hvis den gør.

Hav fastlagte rutiner/normer, så hunden ved hvad den kan forvente i hjemmet. Gå tur på samme tidspunkter, gå de samme ruter i begyndelsen, giv mad på samme tidspunkter, møbler, hundesenge/kurve/huler har en fast plads, der er kun de samme mennesker, hunden skal forholde sig til.

Når hunden er faldet til, kan der, som med alle andre hunde, afviges fra normen – men rutine er nu engang det bedste, især for en gade- eller internathund, som skal lære, at leve et helt nyt liv.

En hund skal være tryg, og have tillid til sine omgivelser, før den kan begynde at lære, hvordan det er, du ønsker, den skal leve sit liv, sammen med dig/jer.

Træning

Ingen træning, hverken alene hjemme eller renlighedstræning anbefales den første uges tid.

Når hunden er faldet til ro, og der er skabt basis for tillid imellem jer, er det en god idé at starte på helt almindelig basis-træning. Selv om hunden ikke er 8 uger gammel, er det vigtigt at starte på et niveau, som er lidt lavere end man ellers ville gøre med en hvalp fra en opdrætter.

Ofte har hunden nogle (i vores øjne) dårlige vaner, som skal “tilpasses” – da den på ingen måde har erfaring med at leve som en dansk familiehund. Så det kan i højere grad, end med en hvalp, være to skridt frem, og tre tilbage – men en hund er aldrig for gammel til at lære nye ting, det handler blot om måden du tilgår træningen.

Accept og kærlighed

Sæt forventningerne ned. Acceptér at hunden lige er kommet hjem, og at den først nu skal lære, at du vil den det godt – hvilket den måske ikke har oplevet før. Acceptér at den er i en proces, hvor den skal have plads til at udvikle sig. Acceptér at den adfærd, den viser til at starte med, vil ændre sig til det positive i fremtiden, med masser af tålmodighed samt lave forventninger – og masser af ro, ros og kærlighed.

Elsk & stil spørgsmål

Sidst men så absolut vigtigst – elsk din nye hund, giv den ro til “at komme sig”, og tøv aldrig med at stille spørgsmål, enten til os eller i familiegruppen – der sidder helt sikkert én som kan hjælpe dig.

Kontakt og kommunikation til/med Pups4Rescue efter adoption

Pups4Rescue drives udelukkende af frivillige, som alle er er helt almindelige mennesker, med hjem, familie og arbejde som alle andre.

Al kommunikation foregår via e-mail (adopt@pups4rescue.com), og ikke via telefonopkald eller privatbeskeder til de frivillige, hverken på SMS eller Facebook Messenger. Ingen frivillige får dækket eventuelle telefonudgifter, og de har behov for at kunne adskille deres privatliv og det frivillige arbejde. 

Derudover er der mulighed for at flere frivillige kan reagere på eventuelle henvendelser, når det foregår via e-mailen. De frivillige vil gøre alt hvad de kan, for at besvare e-mail henvendelser inden for 48 timer.

Pups4Rescue’s rolle

Pups4Rescue fungerer udelukkende som formidlende mellemled, imellem organisationens samarbejdspartnere og deres dyrlæger i Portugal, og adoptanten i Danmark.

Hunden adopteres på grundlag af portugisiske dyrlægers faglige viden, og samarbejdspartnernes indsigt i hunden.

Pups4Rescue kan derfor ikke holdes hverken økonomisk, eller fagligt ansvarlig, hvis hunden mod forventning, skulle vise sig at have skjulte fysiske- eller psykiske helbredsudfordringer. Pups4Rescue, vil i så tilfælde, hjælpe med, at etablere kontakt, til de nødvendige samarbejdspartnere og dyrlæger i Portugal.