Gode råd før adoption

At adoptere en gade- eller internathund fra Portugal, kræver lidt flere overvejelser, end når man køber en 8 uger gammel hvalp, fra en opdrætter i Danmark – også hvis hunden allerede er i Danmark, når den adopteres.

Før du, og din familie tager den endelige beslutning om, at adoption af en hund fra Portugal, er det rette for dig/jer, så sørg for at få gennemlæst alle de vigtige informationer, der er på Pups4Rescue’s hjemmeside. Vi er klar over at der er rigtig mange sider, med rigtig meget information, men der er en mening med alle siderne, og al informationen.

Overvejelser

Overvej grundigt, hvorfor du ønsker at adoptere en hund igennem Pups4Rescue, hvis svaret er, at du egentlig bare savner en hund ved din side, og lige så godt kan støtte en god sag, så vil vi ikke anbefale, at du adopterer en hund fra Portugal.

Selvom du ønsker, at støtte en god sag, og vores hjem i Danmark, i udgangspunktet, er bedre end det liv, hunden lever nu, kan din gode hensigt blive overrumplet af det store ansvar, der kan følge med.

Pups4Rescue anbefaler, at du ikke er første gangs hundeejer, det er væsentligt, at du er i stand til at læse en hunds signaler, og kan handle derefter.

Betingelser og krav

Pups4Rescue har fastlagt en række betingelser og krav, som alle adoptanter skal overholde, det kan virke overvældende og unødvendigt, men disse betingelser og krav er formuleret på baggrund af vores erfaring med adoptanter, og videreformidling af hunde fra Portugal.

Hvis du ikke overvejer og accepterer det ansvar, der på generel vis følger med (uanset om det er en hund fra udlandet, en hund fra et dansk internat, eller en hvalp fra en opdrætter), når man bliver hundeejer, risikerer hunden at ende som kastebold, og det er på ingen måde fair overfor hunden – og slet ikke for en hund, som ikke har haft den mest optimale start på livet.

Forventninger

At adoptere en hund, som ikke er vokset op under samme vilkår, som vi, i udgangspunktet, tilbyder her i Danmark, kan være lidt af en opgave – uanset hundens alder på tidspunktet for adoption.

Det er ikke muligt, på forhånd, med sikkerhed at vide, hvilke udfordringer der konkret er med, i hver hunds bagage, og man skal være indstillet på, at tilpasse sit liv og sit hjem, i forhold til hver enkelt hunds behov.

Det tager tid at lære en hund, hvordan “man” ønsker, at den skal leve sit liv, som en del af den familie, den flytter ind i.

Det vil altid være nødvendigt, at “starte forfra”. Hunden kan, i udgangspunktet, ikke finde ud af, hvordan den skal leve sit liv i et hjem, hvordan den går pænt i snor, eller hvordan den lader være med, at gø ad postbuddet.

Hundens ”kompetencer”

Pups4Rescue modtager som noget af det første ifm. henvendelser, spørgsmål om følgende:

  • Kan hunden være alene hjemme i 8 til 10 timer?
  • Kan hunden gå pænt i snor?
  • Er hunden renlig?
  • Gør hunden meget?
  • Kommer hunden når der bliver kaldt?
  • Kan hunden sammen med børn?
  • Synes hunden det er en fest at blive transporteret i bil?
  • Er hunden vild med katte, kaniner, høns etc.?
  • Kan hunden tilfældigvis lære mig 7-tabellen?

o Dog ikke, men tæt på

Det er gade- og internathunde fra Portugal, Pups4Rescue formidler, ikke veltrænede “sofakartofler”.

Nøjagtig som alle andre hunde, vil hunden skulle lære alt helt fra “trin 0”, selv om nogle af de hunde der formidles, formodes at have været familiehunde, der af den ene eller anden årsag er blevet fravalgt af deres familie, så har deres opvækst ikke nødvendigvis været, som i en dansk familie.

Derfor skal du som udgangspunkt forvente, at den hund du forelsker dig i, skal lære hvordan du ønsker at leve dit liv sammen med den – helt fra bunden af, og du skal være klar på, at ligge det arbejde, og den kærlighed i det, som er nødvendigt.

Når det er sagt, så kan en hund fra Portugal naturligvis lære at være lige så høflig en familiehund, som en hund fra en dansk opdrætter. Den skal blot have lov at lære det, på en positiv måde først.

Hvis der er børn i familien, er det vigtigt at overveje om du som voksen, accepterer det store ansvar det er at varetage opgaven med, at tilbyde hunden et hjem, med respektfuld og ansvarsfuld omgang, barn og hund imellem.

Hundens sundhed

Alle de hunde Pups4Rescue formidler, bliver kontrolleret af dyrlæger i Portugal, de bliver vaccineret og får udført en række sundhedstest, inden de bliver gjort klar til at rejse hjem til deres nye familier i Danmark.

Ud over denne generelle sundhedskontrol, bliver alle hunde yderligere kontrolleret af en statsautoriseret dyrlæge i Portugal 48 timer før afrejsen. Dette er et krav fra EU ifm. det transportsystem hundene rejser under, iht. krav fra Fødevarestyrelsen.

Selv om hundene er blevet kontrolleret mindst to gange af flere dyrlæger i Portugal, og vurderet godkendt til afrejse (iht. gældende regler i Portugal og Danmark), kan de have behov for fysisk pleje eller behandling, når de ankommer til Danmark. De kan have behov for at få renset deres tænder, klippet deres negle, et rart bad, pleje af deres pels og hud, hvis de har været udsat for flåter, og ikke mindst almen kærlig omsorg.

Læs mere om de vacciner og sundhedstest, hundene modtager, før deres afrejse til Danmark.

Generelt

Informationen i hundenes annoncer, er baseret på samarbejdspartnernes, og deres dyrlægers, vurderinger, i Portugal.

Der stilles ingen garantier for hverken raceblanding, eller alder.

Hundene vil i udgangspunktet altid være blandinger, også hvis der er estimeret en primær race.

Hundenes “personlighed” er baseret på vurderinger ift. de omgivelser de opholder sig i.

Det er ikke muligt for Pups4Rescue, selv at møde og vurdere hundene – da de i udgangspunktet opholder sig i Portugal.

En gade- og internathunds vilkår

Det er vigtigt, at du er klar over, at det ikke er hund, som er opvokset under de vilkår vi kender i Danmark. Hunden har muligvis ikke været så lang tid hos sin mor, som loven siger i Danmark. Den kan have haft dårlige oplevelser med mennesker, den kan have kæmpet for sin mad, eller have oplevet larm og kaos omkring den, før den kommer til dit hjem.

Hvis du erkender, at hundens baggrund kan være helt anderledes, end vi kender herhjemme, kan du også nemmere acceptere, og sætte dig ind i hundens adfærd, samt ønske at forstå, hvorfor hunden reagerer som den gør, og på den måde lære, at forstå dens behov og grænser. Det er vigtigt at kunne læse hundens kropssprog/signaler, og tilpasse omgivelser og træning til hunden.

Hunden sætter tempoet

Det er vigtigt, at et nyt hjem er indstillet på, at hundens første tid i hjemmet skal bestå af masser af ro, plads og forståelse, hvor det eneste den skal lære er, at kende er dig/jer og hjemmets rammer, uden for mange venner og familie, som skal hilse på. 

Pups4Rescue følger en teori, som kaldes 3-3-3 reglen. Den går ud på, at din nye hund, vil gennemgå 3 faser efter hjemkomst til sit nye hjem. De første 3 dage efter at have bragt din hund hjem, derefter 3 uger og derefter 3 måneder.

Det er derfor vigtigt, at et nyt hjem er indstillet på at følge principperne i 3-3-3 reglen, at det skal foregå i hundens tempo, og at det kan tage hunden fra en måned til et år, før den er faldet helt til – alt afhængig af hundens sind, og din evne til at hjælpe den på rette vej.

3-3-3 reglen

Pups4Rescue “modellerne”

Øverst til venstre, hjemme den første dag – øverst til højre, hjemme i halvanden måned. Nederst til venstre, før afrejsen fra Portugal – nederst til højre, hjemme i tre måneder.

De første 3 dage

I de første 3 dage vil hunden være overvældet af rejsen, de nye omgivelser, lugte, lyde og mennesker. Hundens krop vil være fyldt med stresshormoner (kortisol), og vil typisk være tilbagetrukket, træt og usikker på det hele. Det er også normalt, at hunden ikke vil spise de første par dage, da mange hunde ikke spiser, når de er stressede. Mange hunde kan virke indadvendte, og have brug for at trække sig, for få fred og ro.

Modsat ovenstående, kan nogle hunde virke hyperaktive og glade, nærmest overstadige, grundet stresspåvirkningen, og hermed kortisolen, der pumper rundt i kroppen. Som med de hunde, der reagerer med nervøsitet, og at trække sig, er ro og mere ro, den rette fremgangsmåde her.

Forvent ikke, at hunden vil tisse og besørge på gåture. Forvent uheld indendørs, da selv haven kan være alt for uoverskueligt og utryg endnu. Utrygge hunde vil ofte tisse og besørge, hvor de er mest trygge, hvilket ofte er indendørs.

Råd:

  • Ro, ro og mere ro.
  • Lad hunden være i fred, når den trækker sig.
  • Ingen besøg.
  • Ingen (længere) gåture.
  • Ved meget utrygge hunde, bør man helt vente med gåture, brug eventuelt have eller tissemåtter.
  • Fortæl børn, at hunden i denne periode kan have brug for hel ro, og dét skal respekteres, for et sundt og tillidsfuldt forhold.

Efter 3 uger

Hunden begynder så småt at føle sig mere komfortabel og stresshormonerne er langsomt faldet. Hunden er begyndt at være mere tryg ved sit nye miljø, og er begyndt at kende, og være rolig ved duftene og lydende i hjemmet, jeres rutiner og jer. Hunden begynder nu normalt at slappe mere af og begynder, at vise sin virkelige personlighed.

Råd:

  • Ro, rutiner og respekt for, at hunden stadig skal have lov at trække sig.
  • Påbegynd alene hjemme træning stille og roligt.
  • Gåture kan langsomt udvides til lidt længere ture, sørg for at gå de samme ruter i starten.
  • Hunden kan i slutningen af de 3 uger møde andre familiemedlemmer, eller venner af familien. Dog med hensyntagen til, at hunden ikke overvældes.

Efter 3 måneder

De fleste hunde er nu afslappede og trygge i deres nye hjem. De fleste familier har nu opbygget tillid, og et ægte bånd til deres hund, hvilket giver hunden en fuldkommen følelse af sikkerhed med sin familie. Hunden er desuden tryg i hjemmets rutiner – hvis de er blevet fastholdt som rutiner, i hele perioden.

3-3-3 reglen er vigtig, uanset hundens alder, “fortid”, og hvor den kommer fra. Når en hund flytter til et nyt hjem, bliver den i udgangspunktet stresset.

3-3-3 reglens råd bør ALTID overholdes, også selv om din hund lader til ”at have det fint”, du er ikke i stand til at læse hundens signaler, lige når den er flyttet hjem, derfor er det bedst, ikke at gå for hurtigt frem, og presse hunden unødigt.

Børn og hunde

Et spørgsmål der oftest stilles er: ”kan hunden med børn?”. Pups4Rescue klare mening er, at alle hunde kan med børn, og at spørgsmålet hellere bør være, om børnene kan med en hund?

Pups4Rescue formidler aldrig direkte aggressive, eller ekstrem angste hunde, da disse kommer i lokal eller dansk pleje.

Derfor er de hunde der formidles, almindelige hunde, der kan omgås børn, så længe de voksne i familien påtager sig det ansvar det er at have børn og hund i samme hjem.

Dette indebærer at lære børnene, at hunde er levende væsner, med deres eget sprog, signaler og grænser. Hundene må og skal respekteres, og dette er alene de voksnes ansvar, til hver en tid.

Børn skal lære at respektere hundens grænser, herunder at lade hunden være i fred når den sover, spiser, har ynglings legetøjet eller er i sin kurv/bur/seng.

Især i den første tid, for en hund i et nyt hjem, er det ekstrem vigtigt, at børn lader hunden være helt i fred, og sørger for at der er ro omkring den – hvis det er dét den har behov for. Og det er desværre de færreste børn, som formår dette – og de færreste forældre, der på baggrund af dette, formår at adskille børn fra hunden.

Det er vigtigt at forstå, at børn og hundes kropssprog, og adfærd er helt forskellige i mange situationer, mange hunde (portugisiske som danske) kan ikke lide at blive krammet, blive holdt fast, blive stirret i øjnene, høje råb, blive løbet efter, eller frataget sin mad eller lignende. Alt sammen ting der for os voksne, heller ikke er rare oplevelser.

Derfor er spørgsmålet nærmere – formår du som voksen at være ansvarlig nok til, at modtage hunden, og varetage opgaven med at tilbyde hunden et hjem, med respektfuld og ansvarsfuld omgang, barn og hund imellem?

Adfærdsmønstre

En gadehund kan have et helt andet sæt adfærdsmønstre, end vi normalt ser det hos hunde, der er opvokset i Danmark. Adfærdsmønstrene er ofte et resultat af traumatiske oplevelser fra tidligere, eller en adfærd som har hjulpet hunden til at overleve – den erfaring hunden har tillært sig i løbet af dens liv. Derfor kan hundens kropssprog og signaler, vurderes helt anderledes, end hos en hund som ikke har levet på gaden, eller været lukket inde på et internat.

Det anbefales så absolut, at en eventuel have indhegnes forsvarligt. Alt er fremmed, underligt eller “farligt” for en gade- eller internathund, der flytter hjem til sin nye familie. Hunden har ikke den mindste idé om, at det er bedst for den at blive i sin nye have – eller i sit nye hjem, i nærheden af sin familie. Den kan i højere grad blive forskrækket over en helt almindelig lyd (i vores ører) og stikke af. Her vil den ikke vide, at det er bedst for den at blive ved sin nye familie, fordi dens erfaring siger den, at sidst jeg var dér, blev jeg meget forskrækket, så den vil søge væk derfra som et overlevelsesinstinkt. En gade- eller internathund kan være meget besværlig at indfange, da den formodentlig er vant til at skulle passe på sig selv, holde afstand til mennesker, og bare komme så langt væk, så hurtigt som muligt.

Ressourceforsvar

En gadehund kan have en tendens til at udvikle ressource forsvar, hvor den forsvarer noget, som den tidligere har oplevet blive taget fra den, og den har muligvis måtte kæmpe for at overleve.

Ressourceforsvar kan dog opleves i alle hunde, om det er en gade- eller internathund, eller en hund fra Danmark. Hunden forsvarer en ressource, som gør den tryg, eller som har en overlevelsesmæssig betydning.

Det er derfor enormt vigtigt, at du fastholder, at ingen i familien tager noget fra hunden, f.eks. mad, kødben og legetøj, eller forstyrrer den, når den ligger i sin seng/kurv/hule.

Ressourceforsvar kan også komme til udtryk ved, at hunden forsvarer det menneske, den har knyttet sig mest til i husstanden. Det er her vigtigt, at du sætter dig ind i årsagen, og bruger tid på at forstå, hvorfor hunden reagerer, som den gør. Hertil er det uhensigtsmæssigt og ineffektivt at skælde hunden ud, da det vil forværre tilliden fra hunden til dig.

Ressourceforsvar kan løses, og Pups4Rescue anbefaler, at du får en adfærdsbehandler indover, som træner via positive metoder og ikke vha. lederteorier, i fald du ikke selv er i stand til, at løse udfordringen.

Når en gade- eller internathund flytter hjem

Til forskel fra en hund, købt hos en opdrætter i Danmark, har en gade- eller internathund måske tidligere skulle kæmpe for sin mad, ligget søvnløs, eller har fået overskredet sine grænser.

Derfor skal du ikke forvente, at du kan rykke rundt på dens kurv, uden at den bliver utryg, eller at du kan nusse den i situationer, hvor du “normalt” har kunnet søge fysisk kontakt med andre hunde. I alle tilfælde ikke til at starte med.

Et nyt hjem skal indstille sig på, at når hunden kommer hjem, og får god mad, en varm seng og kærlighed, så er den stadig i en helings proces, og den proces kan godt tage tid – alt efter hundens erfaringer.

Det tager tid, fleksibilitet & selverkendelse

Du er nødt til at være indstillet på, at det kan tage tid før din nye bedste ven, følger dig i tykt og tyndt. Det vil være nødvendigt for dig at kunne holde ferie i helst 3 sammenhængende uger, når hunden flytter hjem, og ikke mindst, at starte langsomt op med al tilvænning/træning. Ligges der for hurtigt ud, og for meget pres på hunden, risikeres det, at hundens stress-periode forlænges unødvendigt, og at du og din hund vil skulle starte forfra flere gange – hold øje med din hunds signaler, hvis der anes fremgang, som pludselig forsvinder igen, må du se på hvor du har fejlet, og rette op på din vejledning.

Acceptér det faktum at det er et stort ansvar at være hundeejer

Pups4Rescue kan ikke fremhæve nok, at det er et levende væsen du vælger at adoptere. Hvis du ikke kan acceptere, at hunden er dit ansvar, nøjagtig som hvis du køber en hund ethvert andet sted, så vil vi ikke anbefale, at du adopterer en hund fra os. Selvom vi i kontrakten forlanger, at hunden overdrages tilbage til os, hvis du ikke er i stand til at hjælpe den på rette vej i livet, så skal det ikke ses som den nemme og første løsning.

Du er nødt til at acceptere, at du vælger at adoptere en hund, det er dit ansvar at håndtere de udfordringer I måtte møde sammen – Pups4Rescue vil gøre absolut alt for, at støtte dig, men før du vælger at adoptere, skal du være sikker på, at du har tid, tålmodighed og evne til at tage ansvaret for hunden.

Pasningsmuligheder

Pups4Rescue har ikke mulighed/faciliteter til, at passe din hund, når du skal på ferie, flytte, bliver syg eller f.eks. indlagt på hospitalet over en længere periode. Alle frivillige i Pups4Rescue er helt almindelige mennesker, med hjem, familie og arbejde som alle andre. Det vil være dit eget ansvar at sørge for, at finde egnet pasningsmulighed til din hund, i fald du ikke selv er i stand til at varetage pasningen.

Synes du ovenstående er overvældende?

Det er ikke skrevet for at skræmme dejlige familier væk fra, at adoptere Pups4Rescue’s skønne hunde, vi ønsker fra det inderste af vores varme hunde-hjerter, at alle hunde i hele verden får deres helt egen kærlige familie, men vi ønsker også, at der ikke er fejlagtige forventninger til det, at adoptere en gade- eller internathund, det er hverken til hundenes eller dit bedste, hvis du ikke er opmærksom på, at der skal arbejdes lidt – til gengæld er glæden ved, at se sin nye hund logre, blot fordi den hører ens stemme, ganske enkelt ubeskrivelig…

Pups4Rescue’s rolle

Pups4Rescue fungerer udelukkende som formidlende mellemled, imellem organisationens samarbejdspartnere og deres dyrlæger i Portugal, og adoptanten i Danmark.

Hunden adopteres på grundlag af portugisiske dyrlægers faglige viden, og samarbejdspartnernes indsigt i hunden.

Pups4Rescue kan derfor ikke holdes hverken økonomisk, eller fagligt ansvarlig, hvis hunden mod forventning, skulle vise sig at have skjulte fysiske- eller psykiske helbredsudfordringer. Pups4Rescue, vil i så tilfælde, hjælpe med, at etablere kontakt, til de nødvendige samarbejdspartnere og dyrlæger i Portugal.

Pups4Rescue kræver i adoptionskontrakten, at der tegnes en sundhedsforsikring, udover den lovpligtige ansvarsforsikring.